Založ si blog

Stavba domu – 08. Časový odhad

Pre predstavu koľko času môže uplynúť od rozhodnutia, že si kúpime pozemok až po možný začiatok výstavby domu uvádzam nasledovný príklad.

Hľadanie vhodného pozemku môže trvať roky, ale ak vychádzame z predpokladu, že si vyberáme len z aktuálnych ponúk a dohodneme si obhliadky v čo najkratšom možnom čase, tak by sme si teoreticky mohli nájsť vhodný pozemok tak do 2 týždňov.

Samotná kúpa pozemku a čakanie kým na katastri prebehne zmena majiteľa zaberie tak 1 mesiac, počas ktorého si nájdeme geodeta a začneme hľadať projektanta/architekta. Následne zmena majiteľa odberných miest elektriny, vody, plynu a vypracovanie výškopisu a polohopisu zaberú spolu približne 1 mesiac. Ďalej práca architekta – vypracovanie štúdie 2 týždne  a vypracovanie projektu nejakých 6 týždňov. Za nejaký 1 mesiac by sme mohli získať vyjadrenia všetkých dotknutých strán k projektu.

Po podaní žiadosti o stavebné povolenie budeme približne mesiac čakať na stavebné povolenie a ďalšie dva týždne, kým nadobudne právoplatnosť s tým, že sa nikto počas nich voči rozhodnutiu neodvolá.

Môžeme počítať, že od rozhodnutia kúpiť si pozemok až po začatie stavby uplynie nejakých 7 mesiacov, ak by niektoré z vyššie spomenutých bodov trvali o niečo kratšie, môžeme počítať pol roka. V praxi sa často vyskytnú nejaké komplikácie, ktoré tento čas predĺžia. Zároveň treba počítať s tým, že stavebná firma nezačne stavať ihneď ako máme právoplatné stavebné povolenie, ale podľa jej vyťaženosti môžeme čakať na začiatok stavby zopár mesiacov.

Skúsime odhadnúť približný čas od začiatku stavby po ukončenie kolaudácie. Časy sú len orientačné a môžu sa líšiť od stavby k stavbe.

Hrubá stavba môže so zohľadnením toho, že zopár týždňov treba čakať na vytuhnutie betónu pri základnej doske a neskôr venci trvá približne 3 mesiace.

Holodom so zohľadnením toho, že treba nechať vyschnúť omietky a neskôr aj poter podlahy a určité práce v interiéri a exteriéri je možné vykonávať súbežne, trvá približne 4 mesiace.

Dom na kľúč môže trvať približne 2,5 mesiaca. Úprava exteriéru trvá približne 1 mesiac. Kolaudačné konanie trvá približne 1 mesiac.

Ak počítame, že práce nebudú na seba súvisle nadväzovať a niektoré štádiá výstavby budú trvať o niečo kratšie, prípadne úprava exteriéru by sa realizovala súbežne s domom na kľúč, tak samotný čas od začiatku stavby po sťahovanie môžeme odhadnúť na nejaký 1 rok. Samozrejme musíme začať stavať vo vhodnom období, aby sme neboli prinútení dlhšie čakať na vysušenie vlhkosti, ktorá vznikne pri mokrých procesoch a v zime sme v uzavretej hrubej stavbe robili práce, ktoré je možné vykonávať.

Ak počítame, že pred stavbou potrebujeme pol roka a na stavbu rok, v ideálnom prípade sa po rozhodnutí, že ideme stavať dom, môžeme nasťahovať o rok a pol.

Táto doba sa môže predĺžiť aj v prípade, že sa vyskytne situácia, ako napríklad po druhej vlne pandémie, že je nedostatok polystyrénu, dreva, tehál a iných materiálov. V takejto situácií sa nám môže stať, že na dodávky stavebného materiálu budeme čakať aj niekoľko mesiacov.

Tag: , ,

Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 13. Exteriér

23.07.2021

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte. Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11906x
Priemerná čítanosť článkov: 744x

Autor blogu

Kategórie

Archív