Založ si blog

Stavba domu – 13. Exteriér

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte.

Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré dať nejaké šnúry na bielizeň aj so štipcami a terasový nábytok.

Na nezastavanej časti pozemku je ideálne začať vyrovnaním terénu, následne vybudovať parkovacie miesta, najlepšie aj s prístreškom, chodníky, základ pod záhradný domček a čo možno najbližšie k ceste menšiu betónovú plochu pre smetiaky, teoreticky aj s prístreškom.

Ďalej oporné múriky medzi ktorými budú vstupné brány pre osoby a autá, záhradný domček, oplotenie pozemku zo všetkých strán, ktoré musíme oplotiť my, okrem tých, ktoré patria susedom. Na bráne bude poštová schránka a zvonček.

Nakoniec zasadíme trávnik, kríky a stromy. Hlavne pri stromoch myslieť do budúcnosti a zistiť aké veľké môžu rokmi narásť, aby sme ich nezasadili príliš blízko hranici pozemku alebo domu, či majú koreňový systém viac do šírky alebo hĺbky resp. aké sú stabilné pri silnom vetre a či nám korene nenadvihnú napríklad chodník.

Pre starostlivosť o trávnik bude treba buď hadica alebo zavlažovací systém a kosačka, prípadne krovinorez.

Ak plánujeme mať aj záhradu, tak treba postaviť dostatočne veľký záhradný domček, aby sme doň vedeli umiestniť všetku potrebnú techniku a náradie ako kultivátor, fúrik, sekera, lopata, motyka, rýľ, hrable, rebrík, krhlu na polievanie… Tiež vymyslieť systém, akým ju budeme polievať, či rozmiestnime sudy, odkiaľ budeme získavať vodu, kde budeme napájať hadice, kadiaľ ich budeme ťahať a pod.

Ak by sme chceli chovať psa, tak tomu prispôsobíme ako samotné oplotenie, tak aj jeho výšku. Myslíme na to, aby ho pes nevedel preskočiť ani podhrabať a samozrejme musí byť uzatvorené z každej strany. Ak bude bývať vonku tak musíme postaviť aj voliéru.

Treba myslieť na to, že v budúcnosti možno budeme chcieť postaviť bazén, postaviť altánok, záhradný domček s pivnicou, miesto pre chov hospodárskych zvierat…

Ak by sme pre budúcu výstavbu potrebovali prístup nákladného auta alebo iného ťažkého mechanizmu, dávame pozor na to, aby sme nezastavali cestu k miestu budúcej stavby.

Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 12. Vybavenie domácnosti

23.07.2021

Pred hľadaním zariadenia je dobré si ujasniť, v akej cenovej hladine sa chceme pohybovať, zvážime si napríklad, či sa nám oplatí investovať do najnovšej smart televízie, ktorá bude za pol roka možno výrazne lacnejšia a nahradí ju ešte lepšia a tá z minulého roka má síce horšie parametre, ale prakticky nedáva zmysel si priplatiť za funkcie alebo [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11959x
Priemerná čítanosť článkov: 747x

Autor blogu

Kategórie

Archív