Založ si blog

Stavba domu – 04. Výber architekta

Samotný výber architekta je dosť komplikovaný. Je minimálna šanca, že niekto spraví zadarmo architektonickú štúdiu (plánik, dispozičné riešenie) ako ukážku, že ako by to riešil on. Väčšinou dostaneme odpoveď, že štúdia je bezplatná, keď si u neho objednáme projekt, tak ho navrhne a po konzultáciách s nami ho upraví k našej spokojnosti. Je dobré kontaktovať architektov v okolí a zistiť, za aký čas nám vedia vypracovať projekt, zhruba odhadnúť veľkosť domu, aký bude pre nás navrhovať a spýtať sa na orientačnú cenu. Ak chcete napr. 3D vizualizáciu spýtať sa, či takúto službu ponúka. Keďže je veľmi komplikované, takmer nemožné sa dopracovať k referenciám na architekta, snažili sme sa nájsť takého, s ktorým sa nám dobre komunikovalo a bol cenovo výhodný.

Na internete sme si vyhľadali emaily architektov/projektantov v okolí. Nakoľko je ideálne, aby si prišiel osobne prezrieť pozemok za našej účasti, potom ešte prípadné osobné konzultácie a nakoniec si ísť osobne pre projekt, nebolo by logické, aby sme hľadali architekta, kvôli ktorému budeme musieť cestovať napríklad 100 km. Dá sa to síce riešiť aj online, ale vždy je lepšie keď architekt pozemok vidí na vlastné oči.

Architektovi musíme povedať, ako by náš budúci dom mal vyzerať. Hlavne aké miestnosti v ňom chceme mať, či tam chceme chodby, ako si predstavujeme otváranie dverí atď. Názor architekta nie je prvoradý, môže samozrejme poradiť a navrhnúť riešenie, ktoré sa nám bude páčiť, ale základom je hlavne naša individuálna predstava, pretože my sme tí, ktorí v ňom budú bývať, preto musí vyhovovať našim potrebám. Darmo by architekt povedal, že teraz sú moderné veľké francúzske okná do spálne s dverami na terasu, keď náš vnútorný pocit by bol, že by sme sa cítili ako vo výklade a v spálni by sme sa kvôli tomu necítili komfortne. Alebo, že pre rodinu sú aj dve kúpeľne málo, takže zvykne vždy navrhnúť minimálne dve, ale ak nám kľudne stačí jedna, tak načo by sme stavali kúpeľňu navyše? Je tiež zbytočné sa pýtať napríklad aký veľký dom, prípadne akú veľkú obývačku si ľudia dávajú kresliť. Niekomu stačí dom 150 m2 a niekomu je aj 300 m2 málo. Je rozdiel či je niekto skôr introvert a chce mať v obývačke len veľký gauč, televízor a hernú konzolu, alebo extrovert, ktorý si bude k sebe každý víkend pozývať partiu kamarátov a potrebuje v obývačke okrem gauča aj stôl pre 10 osôb. Ak by bol dom veľmi veľký, najskôr treba projekt pre územné rozhodnutie, až potom projekt pre stavebné povolenie. Pri jednoduchej stavbe je možné zlúčiť územné a stavebné konanie do jedného, preto stačí len projekt pre stavebné povolenie – obsahuje všetko čo treba k výstavbe. Takže pozor na to, aby sme si nenavrhli dom pre ktorý budeme musieť zaplatiť rovno dva projekty. Cena projektu sa odvíja hlavne od náročnosti jeho vypracovania. Náročnejšie môže byť napríklad navrhnúť dom na svahovitom teréne ako na rovine. Návrh poschodového domu alebo domu s obytným podkrovím bude stáť viac ako návrh podobne veľkého bungalovu.

Otázky ohľadne ceny a času vypracovania projektu za dom cca 190 m2 som písal emailom cca 20 architektom. Niektorí neodpísali, niektorí nemali priestor brať nových klientov, niektorí nenavrhovali domy… Odpísalo mi ich viac ako 10 a keďže sa ich odpovede nedajú zovšeobecniť tak sem napíšem v náhodnom poradí časy a ceny z ich odpovedí.

Predbežne odhadnutý čas vypracovania: do 2 mesiacov, 1 mesiac, 3-4 týždne podľa náročnosti, 1,5 mesiaca, 50 dní podľa zložitosti a vyťaženosti, 2 mesiace – ak by som chcel poschodový tak viac, 1 mesiac, 4-6 týždňov, 4-8 týždňov, 30 dní, 5-6 týždňov, 1 mesiac, 1,5 mesiaca, 1-2 mesiace, 2-3 mesiace.

Predbežná odhadovaná suma za vypracovanie: 2.700 – 3.100, 2.000, 2.300 (bez rozpočtu a vizualizácie), 1.700 – 2.100, 1.600+, 1.390 – 1.900 €, 2.200 € – 3.500 €, 1.600+, 3.000 €, 2.500 – 3.000 €, 2.800 – 4.500 €, +- 3.100 €, 2.500 – 3.500 €

Treba si uvedomiť, že už pri tvorbe návrhu resp. štúdie nám architekt venuje dosť času, stretne sa s nami, navrhuje optimálne riešenie dispozície, vzhľad, materiály a konzultuje s nami zmeny a prerába. Keďže je to proces, ktorý trvá čas, tak si niektorí architekti pýtajú peniaze aj za samotné vypracovanie štúdie bez ohľadu na to, či vám budú kresliť projekt alebo nie. Cenové ponuky, ktoré som dostal, len za samotnú štúdiu boli v rozmedzí 300 – 1000 €.

Niektorí ponúkajú možnosť aj 3D vizualizácie za príplatok, cenové ponuky za vizualizáciu som dostal v rozmedzí 300 – 500 € a je naozaj nenahraditeľné to vidieť. Inak vyzerá dispozícia domu nakreslená na papieri a inak 3D vizualizácia, na ktorej je vidieť napríklad, že dvere sa otvárajú do zlej strany, že okno je príliš malé voči stene, že keď medzi TV a pohovku dáme konferenčný stolík, tak nám zostane málo miesta na prechod k oknu a pod. Pre tých, ktorí si nepotrpia na fotorealistický model a sú technicky zdatnejší je možnosť stiahnuť si do počítača alebo mobilu aplikáciu, v ktorej si vytvoria 3D vizualizáciu sami.

Niektorí architekti ponúkajú aj vybavenie stavebného povolenia. Podľa cenových ponúk, ktoré som dostal sa ceny pohybujú v hladine 200 – 500 €. Táto služba je ale na nezaplatenie, hlavne pre tých, ktorí nemajú čas na žiadanie stanovísk od viacerých spoločností a úradov.

Treba sa vždy spýtať, čo všetko je zahrnuté v cene projektu resp. pozorne čítať ponuku, aby sme vedeli, aká bude konečná cena. Niekedy je napríklad za 1.700 € projekt a k tomu 500 € statický posudok na realizačnej úrovni. Dostal som aj ponuku, ktorá bola 800 € za štúdiu a až na základe štúdie sa ocení a vypracuje rozšírený projekt pre stavebné povolenie (medzistupeň medzi projektom pre stavebné povolenie a realizačným) – odhad ceny 3.500 – 4.000 €. Alebo návrh za 1.500 € a projekt pre stavebné povolenie 4.000 €. Prípadne 150 € za návrh a ak si na základe návrhu dám vypracovať projekt tak 150 € za návrh neplatím, inak ma samotný návrh bude stáť tých 150 €.

Bol som v kontakte aj s architektmi, ktorí videli problém v tom, že som ich oslovil s tým, že chcem približnú cenovú ponuku a nechceli so mnou strácať čas, keďže som oslovil viacerých architektov, venovali by sa mi až vtedy, keby som im záväzne povedal, že chcem aby mi vypracovali projekt resp. mám vážny záujem o ich služby. Čo sa mne osobne nepáčilo, lebo by som dopredu ani len orientačne nevedel, že koľko ma projekt od nich bude stáť, či to bude 2.000 alebo 12.000 €. Služby niektorých architektov sú síce drahšie kvôli tomu, že projektu venujú veľa času a snažia sa dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu, ale je nemožné vopred posúdiť, či je kvalita priamo úmerná cene. Dopredu sa nedá odhadnúť, aký kvalitný bude projekt, ktorý nám architekt vypracuje, preto je ideálne získať referencie, inak nám zostáva len dúfať, že nenarazíme na „prekresľovača“, ktorý prekreslí katalógový projekt s úpravami, ale upraví niektorý z jeho predchádzajúcich projektov, vytvorí projekt čo najrýchlejšie, prípadne na niekoho kto nezapojí kreativitu či fantáziu, aby posunul našu predstavu na vyššiu úroveň.

Ak nájdeme kvalitného architekta a sme ochotní si za jeho služby priplatiť, tak v konečnom dôsledku môžeme ušetriť, lebo čím je projekt kvalitnejší tým viac môžeme ušetriť pri samotnej stavbe. Ak by sme si boli vopred istí, že napríklad kvalitne vypracovaný projekt za 6.000 € nám ušetrí pri stavbe povedzme 20.000 €, tak by sa doň oplatilo investovať. Lenže to, či nám projekt ušetrí peniaze a koľko nám ich ušetrí sa odmerať nedá. Aby sme to zistili tak by sme si potrebovali dať pre náš dom vypracovať dva projekty, dvom architektom a dať ich postaviť rovnakej firme v rovnakom čase, čo je samozrejme nezmysel. Je logické, že kvalitný, najlepšie podrobný realizačný projekt vie ušetriť nejaké peniaze, pretože ak máme presne vypočítaný materiál, tak nemusíme kupovať stavebný materiál odhadom, kedy ho buď nakúpime veľa a zostane nám strešná krytina, tehly, piesok, kamene a rôzny iný materiál, za ktorý sme dali peniaze ale nepotrebujeme ho, prípadne ak nakúpime málo materiálu, tak minieme benzín na to, aby sme si išli dokúpiť zopár kusov do stavebnín, kde už nedostaneme šancu získať zľavu, ako sme možno dostali, keď sme kupovali určitý druh materiálu vo väčšom množstve. Ak máme v projekte podrobne rozpísanú nadväznosť prác, nemalo by sa stať, že budeme niečo búrať z dôvodu, že sme preskočili nejaký krok, alebo sme na niečo zabudli, čo zase stojí čas, materiál a peniaze.

Je dobré sa zaujímať aj o to, koľko kusov paré (originálov projektu) dostaneme. Pri vybavovaní stavebného povolenia sa odovzdávajú 2 na úrad a logicky 1 kus si chceme nechať pre seba. No pri vybavovaní stavebného povolenia napríklad budeme musieť 1 ks poslať poštou nejakej spoločnosti, ktorá ho neakceptuje v elektronickej forme a možno bude nejaká stavebná firma chcieť projekt v papierovej forme kvôli príprave cenovej ponuky. Takže je dobré žiadať min. 4 ks, niektorí architekti dávajú aj 6 kusov. Dôležité je vyžiadať si aj projekt v elektronickej podobe. Síce nie je problém strany veľkosti A4 naskenovať, no projekt obsahuje aj strany veľkosti A3 pri ktorých to už na domácom skeneri problém je. 

Predtým, ako oslovíme architekta, je dôležité byť vlastníkom pozemku. Tiež je vhodné v predstihu podpísať zmluvy a získať pripojovacie podmienky od distribučných spoločností – elektrina, voda, plyn (ak ho chceme v dome využívať na varenie/kúrenie), bez nich by nebolo možné vypracovať projektovú dokumentáciu. Architekt tiež bude potrebovať územný plán, ideálne, ak mu dáme k dispozícií územnoplánovaciu informáciu, ktorú sme si vopred vybavili na obecnom úrade. Architekt pravdepodobne bude vyžadovať aj výškopis a polohopis vypracovaný geodetom so zameraním (zakreslením) objektov ako studňa, stromy, stĺpy a pod. Ak pozemok ešte nie je prepísaný na nás, tak nemôžeme poslať geodeta pracovať na pozemok prakticky cudzieho človeka. Keď už si objednáme služby geodeta, je dobré si dať vypracovať okrem výškopisu a polohopisu aj geometrický plán, ktorý možno budeme potrebovať pred začatím stavby, pretože hranice zakreslené na katastri nemusia presne odrážať skutočný stav a tým pádom sa ich nemôžeme držať pri určovaní odstupov od hranice pozemku. Je dobré si ho dať vytýčiť kolíkmi, aby sme mali lepšiu predstavu o jeho veľkosti a hraniciach, hlavne ak je jeden veľký pozemok rozdelený na viac menších, aby sme nemali dojem, že náš pozemok je väčší ako je to v skutočnosti. Ani ploty a iné hranice pozemkov viditeľné voľným okom nemusia odrážať skutočný stav, je možné, že sused má dlhé roky umiestnený plot na našom pozemku alebo žije dlhé roky v tom, že jeho pozemok siaha ďalej ako je to v skutočnosti a obrába aj časť našej záhrady a my mylne predpokladáme, že všetko čo je poorané resp. kde je zasadená zelenina je jeho.

Keď už máme všetky podklady – list vlastníctva (meno majiteľa, katastrálne územie, číslo parcely), výškopis a polohopis, územnoplánovaciu informáciu môžeme ich poslať architektovi, nech sa s nimi oboznámi a dohodneme si stretnutie na pozemku, aby si prezrel ako vyzerá lokalita, kde sú prípojky, okolité stavby, ako je pozemok orientovaný na svetové strany, vjazd na pozemok a iné informácie, ktoré potrebuje vedieť. Preberieme s ním kde presne by sme chceli mať dom, akú má mať rozlohu, koľko podlaží, kde chceme parkovať autá a pod. Ideálne je, ak po stretnutí na pozemku nasleduje stretnutie v jeho kancelárií, kde rozoberieme konkrétnejšiu predstavu – stavebné materiály, typ a sklon strechy, dispozičné riešenie atď.
Za nejaký čas, možno 1-2 týždne architekt vypracuje návrh štúdie, ktorý pripomienkujeme a následne ho architekt prerobí, toto sa môže opakovať niekoľkokrát. Ak sme so štúdiou spokojní, tak ju schválime a na základe nami schválenej štúdie potom začne vypracovávať samotný projekt.

Architekt nevypracováva projekt sám, vypracuje výkresy architektúry a potom ich pošle tzv. profesistom, ktorí vypracujú ďalšie časti projektu. Títo vypracujú elektroinštaláciu, zdravotechniku, kúrenie, statický posudok, energetický posudok, požiarnu ochranu atď. V cene projektu platíme za prácu nielen architektovi ale aj všetkým profesistom. Keďže na jednom projekte pracuje niekoľko ľudí, tak sa môže stať, že niektorí z nich majú dovolenku alebo veľa práce. Preto môže trvať vypracovanie projektu aj 1-2 mesiace, stačí keď sa čaká na vypracovanie nejakej časti. Každý z nich vypracuje svoju časť a pošle architektovi napríklad 4 rovnaké, opečiatkované a podpísané dokumenty. Preto, ak by sme chceli ďalšie paré projektu nie je to len o tom, že nám ho architekt vytlačí, ale treba osloviť všetkých profesistov nech vytlačia, opečiatkujú a podpíšu svoju časť a pošlú ju architektovi, ktorý to všetko dá dokopy. Ten, kto si dáva vypracovať projekt resp. budúci vlastník domu sa označuje ako investor. Pod týmto označením je vedený aj projektovej dokumentácií.

Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 13. Exteriér

23.07.2021

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte. Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11903x
Priemerná čítanosť článkov: 744x

Autor blogu

Kategórie

Archív