Založ si blog

Stavba domu – 10. Holodom

Po dokončení hrubej stavby by realizácia do štádia holodom mohla zahŕňať napríklad tieto činnosti:

Vyznačenie výšky hotovej podlahy resp. nuly. Vyznačenie je nutné spraviť hneď na začiatku, lebo po nalepení izolácie už máme celú podlahu o niekoľko milimetrov vyššiu a tým pádom už nevieme presne namerať výšku do akej bude siahať hotová podlaha. Od tejto naznačenej výšky sa budú odvíjať ostatné výšky (výška okien, batérií, kuchynskej linky atď). Je dobré dobré si aj zapamätať aj rozmer napríklad od spodku okenného otvoru po výšku podlahu, lebo po nanesení omietok prídeme o značky na stene, aby sme si ich vedeli znova vytvoriť.
Korekcia výšky a rovnosti podlahy sa nakoniec spraví poterom. Ale pri plánovaní konečnej výšky si treba zistiť koľko je jeho minimálna hrúbka (výška). Ak by to bolo napr. 5 cm ale kvôli nerovnostiam podlahy, prekladaní hydroizolácie cez seba atď… po uložení polystyrénu vychádzalo, že hrúbka poteru po dvere by bola len 4 cm, treba zvážiť uloženie o 1 cm tenšieho polystyrénu, aby potom nebolo treba robiť zmeny ako napríklad posúvať dvere o pár cm vyššie. Výšku poteru je dobré skonzultovať s dodávateľskou firmou ešte pred ukladaním (ideálne aj nákupom) polystyrénu.

Zameranie a objednanie okien a dverí. Treba myslieť na to, či a na ktorú stranu sa budú okná a dvere otvárať, akým spôsobom sa budú dať otvárať (úplne, na vetračku či aj aj), do ktorých miestností chceme číre, do ktorých mliečne sklo (prípadne iný vzor ako dubová kôra, chinchilla…), na ktoré okná chceme sieťku, či budeme chcieť žalúzie a ak áno či vnútorné alebo vonkajšie. Ak máme naplánované okno pri budúcej kuchynskej linke asi budeme chcieť mať namiesto vnútornej parapety rovno pracovnú dosku. Preto si musíme dobre premyslieť výšku, v akej budeme chcieť mať pracovnú dosku na kuchynskej linke a prispôsiť k nej výšku okna. Nesmieme zabudnúť na to, že aktuálne stojíme na betónovej platni, na ktorú pôjde ešte minimálne hydroizolácia, polystyrén, poter a podlaha, preto v hotovom dome budeme stáť o pár desiatok centimetrov vyššie, čomu musíme prispôsobiť výšku dverí a okien.
Pri vchodových dverách si potrebujeme rozmyslieť, či chceme z vonkajšej strany kľučku, guľu alebo madlo a ako sa budú dať z vonkajšej strany otvoriť. Ak by sme napríklad mali zvonka len madlo, dali by sa dvere otvoriť len s použitým kľúča, čo je nepraktické, lebo ak by sme napríklad vybehli von, či už na dvor, vyniesť smeti, vybrať poštu alebo prebrať zásielku od kuriéra mohlo by sa jednotucho stať, že by sme si nezobrali so sebou kľúč a tým pádom sa nevedeli dostať späť do domu. Riešením by mohol byť napríklad valčekový zámok, ktorý ale pri rodinných domoch nie je štandardom, lebo dvere nebudú dostatočne tesniť a teoreticky ich môže otvoriť silnejší vietor. Prípadne mať ako plán B niekde skrytý náhradný kľúč, čo je ale rizikové z hľadiska bezpečnosti.

Nanesenie penetračného náteru a nalepenie izolácie (asfaltovaný pás resp. lepenka resp. IPA) do všetkých miestností. Po zaschnutí penetrácie sa s pomocou plynovej bomby a horáka roztaví spodná strana asfaltového pásu a nalepí na betónovú platňu.

Osadenie okien, dverí (vchodové, terasové) a montáž vnútorných okenných parapetov.

Naplánovanie kuchyne a kúpeľne kvôli rozmiestneniu obvodov k budúcim vodovodným batériám, splachovacím systémom, rozvodom kanalizácie, elektrickým zásuvkám, vypínačom, osvetleniu a pod.

Naťahanie vodovodu, plynových, kanalizačných, rekuperačných, klimatizačných obvodov či obvodov pre centrálny vysávač. V tejto fáze už musíme byť rozhodnutí o tom, či chceme plynový alebo elektrický sporák, aby sme si v prípade potreby vedeli dať plynové potrubie do kuchyne. Čo sa týka vodárenských prác, tak mať predstavu o tom, aký budeme mať typ umývadiel resp. výšku v akej budeme chcieť mať vodovodné batérie, ktoré chceme podomietkové, aby boli vývody zo steny v správnej výške, aký typ záchodu chceme (napr. závesný s podomietkovým splachovacím systémom), či chceme bidet a ak áno či spojený so záchodom, ak chceme umývačku riadu, tak budeme pre ňu potrebovať prívod vody aj rúru na odpad, rovnako nesmieme zabudnúť na prívod a odvod vody pre práčku a ak chceme sušičku tak odpadové potrubie aj pre ňu. Ďalej môžeme chcieť rozvod vody na terasu napríklad na hadicu na polievanie, umývanie auta a pod. Je vhodné si zistiť, či voda, ktorú budeme v dome používať nie je tvrdá a zvážiť zmäkčovač vody (filter na odstránenie vodného kameňa). Počas riešenia vodovodu je dobré spraviť prípravu aj na toto zariadenie. Dôležité je dopredu si rozmyslieť aké veci chceme a ich rozmiestnenie.

Naťahanie vonkajších aj vnútorných elektrických rozvodov (myslieť na obvody pre zásuvky na digestor, rebríkový radiátor v kúpeľni, osvetlenie zrkadla v kúpeľni, zásuvky na terasu napríklad na kosačku, vonkajšie osvetlenie, elektrické otváranie brány, elektrické žalúzie, zvonček, termostaty, senzorové nočné svetlá na chodbu/schodisko, príprava káblov pre záhradný domček, do budúcnosti možno nabíjanie elektromobilu, prípadne ak by sme mali v pláne nejaký špeciálny záchod, tak môže tiež vyžadovať elektrickú zásuvku atď). Súčasne sa môžu naťahať rozvody pre internet, televíziu, kamerový systém, alarm a pod. Pozor na to, aby sa nič neťahalo cez miesto, kde bude umiestnený krb a myslieť na to, že v jeho blízkosti môže byť potrebné umiestniť napríklad špeciálne elektrické káble.

Vybetónovanie pätky pod krb do úrovne budúceho poteru. Pod krbom bude teda namiesto podlahového polystyrénu betón pod ktorým bude len IPA.

Príprava vývodu vzduchu z digestora (ak budeme mať typ, ktorý to potrebuje) nasávanie vzduchu z exteriéru pre krb a plynové trubky pred omietkami, aby sa nesekali diery do stien cez nové omietky a potom ich nebolo treba opravovať.

Nanesenie vnútorných omietok. (po dokončení všetkých prác, ktoré by ich mohli poškodiť, hlavne pílenie a sekanie stien pri rozvodoch).

Natiahnutie fólie na podlahu, aby IPA nebola v kontakte s polystyrénom, pretože rozpúšťadlá v asfaltových pásoch chemicky reagujú s polystyrénom.

Uloženie podlahového polystyrénu okolo potrubí a chráničiek v podlahe a nad ne. Pred uložením polystyrénu je dobré si vymerať výšku do akej pôjde hotová podlaha, zohľadniť výšku budúceho poteru a dlažbu/plávajúcu podlahu a tomu prispôsobiť hrúbku podlahového polystyrénu.

Natiahnutie reflexnej fólie pod rúrky podlahového kúrenia, ktorá slúži ako separačná fólia, ktorá odráža teplo a neprepúšťa paru. Na spodnú časť stien (približne do úrovne budúceho poteru) nalepiť dilatačné pásky.

Uloženie rozvodov podlahového kúrenia. Rozvody nedávať napríklad do špajze, lebo táto miestnosť má byť čo najchladnejšia. Ak vieme, že na určitých miestach budeme chcieť niečo ukotviť do podlahy (sádrokartón, lamely…) tak na týchto miestach vynecháme rozvody podlahového kúrenia a spravíme si fotodokumentáciu, aby sme vedeli na ktorých miestach je možné vŕtať do podlahy. Rozmyslieť si koľko obvodov podlahového kúrenia chceme resp. ktoré časti domu budeme chcieť regulovať samostatne termostatom. Myslieť na to, že regulovať budeme vedieť len štýlom, že v niektorých častiach domu/miestnostiach budeme vedieť znížiť teplotu, ale nie zvýšiť. Napríklad ak by sme chceli mať v kúpeľni teplotu 24 stupňov, v obývačke 22 stupňov a v spálni 20, museli by sme mať kotol nastavený na 24 stupňov a obvody navrhnuté tak, aby sme vedeli regulovať zvlášť kúpelňu, zvlášť spálňu a zvlášť obývačku. Tu by sme ale narazili na problém, že trubky do kúpeľne, ktoré by boli nastavené na 24 stupňov by viedli cez iné miestnosti a tým by zvyšovali teplotu v iných miestnostiach. Riešením je napríklad navrhnúť si kúrenie tak, aby sme mali jeden veľký obvod vo väčšine domu nastavený na rovnakú teplotu a zvlášť obvody pre izby kde sa spí, aby sme si v nich vedeli nastaviť nižšiu teplotu, ktorá je vhodnejšia na spánok. Teplota v kúpeľni by bola tým pádom rovnaká ako vo väčšine domu a v prípade, že by sme chceli mať v kúpeľni viac stupňov riešením by bolo prikúriť elektrickým radiátorom. Ak by sme radiátor nevyhrievali elektrickou špirálou ale ho len napojili na podlahové kúrenie, vedeli by sme na ňom maximálne trochu vysušiť uteráky ale určite nie vykúriť kúpeľňu na vyššiu teplotu ako podlahové kúrenie, lebo voda v podlahovom kúrení bude mať okolo 20 stupňov. Tiež si treba uvedomiť to, že miestnosti cez ktoré pôjde najviac trubiek podlahového kúrenia budú vyhriate či to chceme alebo nie (napríklad technická miestnosť).

Vyliatie podláh betónovým poterom. Miesta, kde nepôjde poter, napríklad sprchový kút vyplníme napríklad polystyrénom do výšky budúceho poteru. Betónový poter sa musí poriadne vysušiť predtým, ako budú realizované podlahy. Môže to trvať aj vyše mesiaca.

Podbitie strechy – ešte pred fúkanou izoláciou, ideálne aj zatepliť vrchnú časť vonajších stien až nad veniec, aby sa pri fúkaná izolácia spojila so zateplením fasády a nevznikal pri venci tepelný most. Alebo môžeme spraviť aj bočný záklop okolo venca, aby fúkaná izolácia nešla zbytočne do podbitia.

Montáž otvoru pre sklápacie schody. Myslieť na to, že poklop schodov sa bude otvárať, preto otvor nie je vhodné umiestniť blízko pri stenu ale vynechať nejakých 30 cm.

Montáž sklápacích schodov.

Realizácia úložného priestoru pod strechou z dosiek, ktorý bude slúžiť aj ako vrchný záklop pre fúkanú izoláciu. Bočný záklop okolo úložného priestoru, aby sa doň nedostala fúkaná izolácia, ktorá bude nafúkaná len pod úložným priestorom. Ak by sa pod úložný priestor nezmestila dostatočná hrúbka izolácie je možnosť buď zdvinúť úložný priestor vyššie, prípadne znížiť záklop pod úložným priestorom.

Spodný záklop pod fúkanú izoláciu buď plný záklop napr. z OSB dosiek alebo zriedený spodný záklop z parozábrany a zo spodu nabitými doskami.

Izolácia stropu, napríklad fúkaná. Okolo komína by sa mala použiť minerálna vlna.

Montáž sádrokartónových stropov. Tu je dôležité si zvoliť optimálnu výšku stropu, aby strop nebol príliš nízko. Myslieť na to, že medzi parozábranou a stropom môžu byť rozvody rekuperácie. Je dobré so vopred vybrať, či budeme chcieť bodové svetlá zapustené do sadrokartónu a ak áno tak si vybrať konkrétny typ a jeho výške prispôsiť priestor nad sadrokartónom. Sadrokartón aj jeho konštrukcia potrebujú tiež zopár cm miesta, takže dokopy bude strop nižšie o 10 – 15 cm ako je parozábrana.

Montáž a obmurovanie krbu. Myslieť na to, že približne meter v okolí krbu nemôžu byť umiestnené žiadne horľavé predmety (papier, drevo, plast, prípadne látka ako závesy resp. záclony a pod). V krbe je vhodné pred nasťahovaním nejaký čas kúriť aby sa vypálil a neskôr nevznikal nepríjemný zápach. Samozrejme pri kúrení nenechávať krb bez dozoru a používať len vhodné palivo.

Napenetrovanie a maľovanie stien viacerými vrstvami základnej farby.

EXTERIÉR (pre urýchlenie stavby je možné vykonávať niektoré práce v interiéri a exteriéri súčasne)

Podbitie strechy OSB doskami.

Montáž boxov a púzdier vodiacich líšt pre exteriérové žalúzie. Pred ich montážou je vhodné zatepliť miesta nad oknami napr. styrodurom, lebo po montáži by sa už stena na tomto mieste zatepliť nedala, čím by vznikali nad oknami tepelné mosty.

Montáž plynového potrubia v prípade, že by malo byť umiestnené pod omietami.

Montáž hromozvodu, ideálne hneď ako je dokončená elektroinštalácia, hlavne keď je alebo sa blíži obdobie búrok, aby blesk nepoškodil elektrické rozvody.

Montáž vonkajšieho zateplenia (minerálna vlna alebo biely/sivý polystyrén). Aj v prípade použitia polystyrénu na zateplenie je nutné okolo hromozvodu zateplovať nehorľavým materiálom (minerálna vlna).

V prípade, že chceme medzi okná/okolo okien aj obklad tak zvážime dať na miesta, kam pôjde obklad tenší polystyrén, aby obklad priveľmi nevytŕčal zo steny. Pod obklad je nutné dať pancierovú sieťku a hmoždinky viac nahusto.

Montáž vonkajších okenných parapetov.

Nanesenie vonkajších omietok. Omietku na podhľady je dobré dať svetlú, aby dobre odrážala svetlo dnu. V prípade tmavej omietky by sa do domu dostalo cez okná menej svetla a tým pádom by interiér pôsobil tmavšie.

Vybetónovanie terasy a schodov pred vstupné dvere.

Montáž exteriérových žalúzií a vypínačov k nim. Je lepšie kúpiť vypínače, ktoré stačí stlačiť a zostanú v určenej polohe ako vypínače, ktoré treba minútu, dve držať aby sa žalúzie vytiahli/stiahli.

Vykopanie jamy na žumpu, vsakovacej jamy a jám na dovedenie rozvodov plynu, elektriny a vody. Vykopanie jám na revíznu šachtu, kanalizáciu a zvodové rúry do vsakovacej jamy. Samozrejme asi nebude možné vykopať všetko naraz a treba si naplánovať postup prác tak, aby bolo kam umiestňovať vykopanú zeminu. Pod a nad plynové, vodovodné, kanalizačné potrubie ako aj pod a nad elektrický prívodný kábel je treba dať piesok, na ktorý sa dá pár desiatok cm jemnej zeminy. Treba dávať pozor na kamene v blízkosti potrubia/kábla, ktoré by následné zasypanie zeminou mohlo zastačiť do potrubia/kábla a tým ho poškodiť/preseknúť. Nad jemnú zeminu je dobré umiestniť výstražnú fóliu, aby v budúcnosti ten, kto tam bude kopať narazil skôr na fóliu ako na potrubie/kábel.

Realizácia žumpy.

Napojenie zvislých odkvapových rúr do lapačov strešných splavenín.

Realizácia vsakovacej jamy – buď vyplnená kameňmi alebo vsakovacími blokmi. Pri vyplnení kameňmi myslieť na to, že kamene zaberú značnú časť (80 – 90%) objemu jamy, preto ak by sme chceli vytvoriť priestor pre 1200 litrov vody treba vykopať 1,2 m3 pre vsakovacie bloky a cca 6 m3 pre kamene. V oboch prípadoch ešte pripočítať povedzme 0,5 metra zásyp zemou a vsakovacie bloky/kamene obalíme geotextíliou.

Napojenie lapačov strešných splavenín do vsakovacích jám pomocou potrubia. Do vsakovacích jám zavedieme aj prípadnú drenáž okolo domu a ak by sme v budúcnosti plánovali záhradný domček, garáž a pod môžeme rovno zakopať potrubie vedúce zo vsakovacej jamy k budúcemu záhradnému domčeku, či garáži, prípadne ak máme vonku vodovodnú batériu pod ktorou by sme chceli relizovať odtok do vsakovacej jamy.


Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 13. Exteriér

23.07.2021

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte. Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11953x
Priemerná čítanosť článkov: 747x

Autor blogu

Kategórie

Archív