Založ si blog

Stavba domu – 09. Hrubá stavba

PRÍPRAVA

Môžeme dať priviezť a postaviť stavebnú búdu, oplotiť stavenisko, prípadne dať informačnú tabuľu o povolení stavby alebo výstražnú tabuľu, ktorá zakazuje vstup na stavenisko nepovolaným osobám.

Stavebná firma prevezme stavenisko, čo sa zapíše do stavebného denníka, odovzdáme stavbyvedúcemu ideálne 2 paré projektu, podľa ktorého sa bude stavať.

Ak sme sa medzičasom rozhodli pre menšie zmeny, ktoré samozrejme nemajú vplyv na statiku, napríklad posunutie alebo pridanie priečky a pod, prekonzultujeme to so stavbyvedúcim a prípadne zakreslíme do plánov.

Nahlásime začiatok stavby stavebnému úradu.

Báger na väčšej ploche ako je plocha domu stiahne ornicu (napr. do hĺbky 30 cm) a premiestni ju na určené miesto na pozemku. (ornica nie je taká pevná ako hlbšie položená pôda a je v nej veľa živín, teda je úrodná a teoreticky sa dá aj výhodne predať, no budeme ju potrebovať napríklad na spätné zásypy jám, vyrovnanie terénu, do záhrady a pod). V praxi sa niekedy stáva, že sa ornica nesťahuje, či už z dôvodu, že je pôda nekvalitná alebo sa len šetria peniaze za báger resp. prácu bágristu.

Geodet podľa projektovej dokumentácie vytýči stavbu kolíkmi.

Zreteľne sa označí výškový bod, od ktorého sa budú určovať všetky ostatné výšky.

Medzi kolíky sa natiahne špagát a podľa neho sa vápnom vyznačí obvod domu.

ZÁKLADOVÁ DOSKA

Báger vyhĺbi základovú škáru do nemrznúcej hĺbky podľa projektu a jamu pod komín, ktorá sa tiež vyleje betónom spolu so základmi. Základ má byť pod komínom spevnený, pretože komínový systém s krbom a obmurovaním majú veľmi vysokú hmotnosť. Keďže pozemok nemusí byť úplne rovný tak základová škára môže mať niekde hĺbku napríklad 60 cm a inde 100 cm.

Ručným kopaním sa upravia nepresnosti, ktoré vznikli pri výkope základov bágrom.

Posúdenie podložia v základovej škáre, ideálne statikom. Ak by sa pri kopaní narazilo na podzemnú vodu, treba prehodnotiť zakladanie stavby.

Nasypanie štrku do základovej škáry, zhutnenie štrkového lôžka a vyrovnanie s pomocou nivelačného prístroja. Sú rôzne názory na to, či štrkové lôžko dávať alebo nie.

Uloženie hromozvodového pásu do základovej škáry a vyvedenie 5 vývodov nad zem, jeden pri elektrický rozvádzač.

Uloženie prechodovej trubky/trubiek pre chráničky, vynechanie prestupov aj pre vodu a kanalizáciu. (napr. vodovodná trubka musí byť privedená do domu v určitej hĺbke aby voda v nej nezamrzla, tak pred betónovaním vložíme trubky, ktoré pôjdu krížom cez betónový základ, aby tam zostal priestor a nemuseli sme neskôr vŕtať v zemi dieru cez pol metrové základy. Týmito trubkami si vlastne len vynecháme priestor, aby sme neskôr vedeli jednoducho prestrčiť chráničky, vodovod a kanalizáciu).

Zameranie roviny nivelačným prístrojom.

Domiešavač s pumpou vyleje betón do základovej škáry, čím zaleje štrkové lôžko, hromozvod aj prechodové trubky. Po miernom stuhnutí betónu sa doň môžu zvislo pozapichovať roxorové tyče, čo ale nemusí byť presné a je možné to neskôr spraviť presnejšie.

Geodet na betóne vyznačí, kde sa budú ukladať debnice tvárnice

Po stuhnutí betónu sa uložia betónové debniace tvárnice (DT). Do betónového základu pod nimi sa navŕtajú diery, do ktorých sa zvislo zapichnú roxorové tyče. Tým pádom sa nestane, že by nám tyče prekážali, alebo by nám nesedela ich poloha.

Do DT sa vodorovne naukladá oceľová výstuž a zviaže sa so zvislými tyčami kvôli pevnosti. Počet na sebe uložených radov je individuálny, podľa sklonu pozemku tak, aby betónová platňa bola nad úrovňou okolitého terénu (ak by dom bola základová platňa nižšie ako napríklad cesta, tak by nám dažďová voda tiekla do domu, preto musí byť dom vyvýšený)

Z debniacich tvárnic sa postaví a vystuží prvá časť terasového stĺpika.

Domiešavač s pumpou vyleje betón do debniacich tvárnic, čím zaleje oceľové výstuže.

Uloženie kanalizačného potrubia a jeho vyspádovanie (podsypanie, zasypanie pieskom) a zároveň vyvýšenie kanalizačného potrubia a jeho zakrytie, ako ochrana proti nečistotám. Kanalizačné potrubie je potrebné napríklad aj pod komín. Ak chceme dať do základov aj externý prívod vzduchu pre krb tak nezabudnúť aj na ten.

Natiahnutie chráničiek cez trubky v betóne na vodu, elektrinu a nejaké rezervné, ak by sme v budúcnosti chceli ešte niečo ťahať do domu v zemi cez základy (napríklad optický internet a pod).

Nanosenie zeminy medzi debniace tvárnice, teda pod betónovú platňu a jej zhutnenie (spevnenie) vibračným ubíjadlom (žabou).

Na nanosenú zeminu sa nanosí štrkopieskový podsyp a spevní sa žabovaním.

(Je aj možnosť pri výkope záklových škár nechať zeminu z výkopu uprostred resp. pod budúcou základovou platňou a po zaliatí DT tvárnic betónom roztiahnuť zeminu pod platňu, zhutniť, nanosiť štrkopieskový podsyp, zhutniť a následne bágrom vykopať jamy do ktorých sa uloží a vyspáduje kanalizačné potrubie, ktorá sa následne zasype a zhutní.)

Geodet nivelačným prístrojom zamerá výšku platne, aby sa vedelo do akej výšky má ísť debnenie (šalung).

Uloženie šalungu – postaví sa okolo debniacich tvárnic, je to vlastne forma z dosiek nad zemou do ktorej sa naleje betón, aby sa neroztiekol na všetky strany. Namiesto debnenia z dosiek je možné použiť polystyrén, ktorý tam zostane a netreba ho neskôr demontovať ako v prípade šalungu z dosiek. Tu je ale nevýhoda, že pri lepení hydroizolácie sa ohňom pravdepodobne poškodí/spáli vrchná časť polystyrénu.

Uloženie a zviazanie kari rohože, ktorá slúži na spevnenie betónu. Keďže betón bude mať hrúbku nejakých 15 cm a rohož chceme dať do jej stredu, tak ju zo spodnej strany vypodložíme kameňmi, aby pri vyliatí základovej dosky bol betón pod ňou aj nad ňou.

Domiešavač s pumpou vyleje betón do šalungu, čím zaleje štrkopieskový podsyp a kari rohož.

Vyrovnanie resp. uhladenie betónu aby bol jeho povrch rovný.

Čakanie na vytuhnutie resp. vyzretie betónu, ktoré trvá zopár týždňov. Optimálne by to malo byť 28 dní. Môže byť nutné polievanie betónu, aby nevyschol priveľmi rýchlo a nepopukal sa. Dĺžka resp. potreba polievania sa líši podľa teploty a počasia, takže je to veľmi individuálne, napríklad niekto na jeseň, ke´d prší nemusí polievať vôbec a niekto v lete, keď neprší musí polievať viackrát za deň. Niekto bude polievať len prvé dni a niekto aj pár týždňov.

Medzičasom je možné postaviť z debniacich tvárnic, roxorov a betónu strednú časť terasového stĺpika.

OBVODOVÉ MÚRY

Nanesenie penetračného náteru valčekom pod obvodové múry.

Nalepenie hydroizolácie (IPA) pod obvodové múry s použitým plynovej bomby a horáku. Hydroizoláciu treba samozrejme vyrezať v miestach kde by mala prekývať kanalizačné potrubie.

Pod obvodové múry a nosnú priečku sa dá vyrovnávacia vrstva malty, na ktorú sa bude ukladať prvý rad tehál.

Uloženie prvého radu tehál obvodového a nosného múru. Maltou tento rad nielen prilepíme k podkladu, ale tehly vieme vyrovnať aby boli vo vodováhe.

Uloženie ďalších radov tehál, ktoré lepíme pomocou PUR peny (aby sme nepoužívali maltu, ktorá obsahuje vodu, čím menej mokrých procesov, tým rýchlejšie múry vyschnú), vynechanie otvorov na okná, dvere a uloženie prekladov nad tieto otvory.

Z debniacich tvárnic a roxorov postavíme poslednú časť terasového stĺpika, ktorú môžeme zaliať betónom spolu s vencom. Konečnú výšku, do akej bude siahať stĺpik budeme najlepšie vedieť, až keď bude zameraný krov.

Ak by sa veniec mal realizovať neskôr a malo by pršať, treba zvážiť zakrytie posledného radu tehál, aby do múrov zbytočne nenapršalo. Samozrejme pri betónovaní venca sa asi nevyhneme tomu, aby do múrov natiekla voda z betónu. Treba sa pripraviť na to, že odkedy sú postavené múry až po zakrytie domu strechou po každom daždi zostane stáť v dome voda, ktorá nemá kam odtiecť, preto je vhodné si nájsť spôsob ako ju odtiaľ dostať, či už metlou alebo čerpadlom.

Nad poslednú vrstvu tehál sa uloží armatúra (zviazané roxory) okolo ktorej sa namontuje debnenie pre veniec.

Domiešavač s pumpou vyleje betón do debnenia, čím zaleje armatúry. Tým sa vytvorí stužujúci betónový veniec, ktorý bude držať múry pokope. Betónom zalejeme aj poslednú časť terasového stĺpika.

Vyrovnanie resp. uhladenie betónu aby bol jeho povrch rovný.

Čakanie na vytuhnutie resp. vyzretie betónu, ktoré trvá zopár týždňov. Počas toho je nutné pravidelné polievanie betónu, aby nevyschol priveľmi rýchlo a nepopukal sa.

Zavolanie firmy, nech príde zamerať väzníkový krov, aby sa mohla začať jeho výroba vo fabrike. Prebrať detaily ohľadne výšky terasového stĺpika vynechania úložného priestoru, polohy komína a pod.

Môžeme zavolať firmu, nech príde zamerať okná a vchodové dvere, nech ich môžu začať vyrábať.

STRECHA

Montáž väzníkového krovu.

Vymurovanie komína z komínovej sústavy, tak aby sa nedotýkal latiek väzníkového krovu.

Natiahnutie fólie a latiek pod škridlu.

Uloženie škridle a korýtok. Škridlu začať ukladať z prednej časti domu, aby v prípade, že by nevystala na celú strechu a dokúpená by mala iný odtieň, mala vpredu jednotnú farbu. Nezabudnúť na odvetrávacie škridly, prípadne protisnehové háky.

Namontovanie odkvapového systému, zatiaľ len vodorovných a strešných častí, zvislé až po dokončení fasády. Zatiaľ na vodorovné časti napojiť plastové hadice, aby voda netiekla pri základy domu.

VNÚTORNÉ PRIEČKY

Nanesenie penetračného náteru valčekom pod vnútorné priečky.

Nalepenie hydroizolácie (IPA) pod vnútorné priečky s použitým plynovej bomby a horáku.

Pod vnútorné priečky sa dá vyrovnávacia vrstva malty, na ktorú budeme ukladať prvý rad tehál.

Uloženie prvého radu tehál priečok. Maltou tento rad nielen prilepíme k podkladu, ale tehly vieme vyrovnať aby boli vo vodováhe.

Uloženie ďalších radov tehál, ktoré lepíme pomocou PUR peny (aby sme nepoužívali maltu, ktorá obsahuje vodu a múry rýchlejšie vyschli), vynechanie otvorov nad dvere a uloženie prekladov nad tieto otvory.

Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 13. Exteriér

23.07.2021

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte. Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11901x
Priemerná čítanosť článkov: 744x

Autor blogu

Kategórie

Archív