Založ si blog

Stavba domu – 07. Výber stavebnej firmy

Na začiatok by som odporúčal uložiť si na zdieľaný disk celú projektovú dokumentáciu v elektronickej forme a získať odkaz, ktorý vieme odosielať e-mailom. Potom sa rozhodneme, ktoré práce na stavbe by sme si vedeli spraviť svojpomocne a ktoré si dáme spraviť stavebnej firme. Následne môžeme postupovať štýlom, že si nájdeme kontakty na dodávateľov z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Dodávatelia si väčšinou účtujú aj za dopravu, tak je lepšie nájsť niekoho kto býva nablízku, samozrejme vždy treba prihliadať na celkovú cenu. Je dobré osloviť aj nejaké partie živnostníkov, ktoré vedia realizovať samostatne základovú dosku, múry a priečky, komín alebo veniec. Oslovíme aj firmy, ktoré vyrobia a namontujú krov. Tiež zistíme koľko by stálo kúpiť si strešnú krytinu a zaplatiť pokrývača. Nesmieme zabudnúť na geodeta alebo bagristu. Všetky tieto sumy si spočítame a porovnáme s cenovými ponukami stavebných firiem. Na základe ponúk sa rozhodneme, či si chceme stavbu riešiť vo vlastnej réžií alebo si ju dáme realizovať firme.

Od stavebných firiem nás okrem samotnej cenovej ponuky zaujíma aj informácia, kedy môžu začať s výstavbou. Vypracovanie cenovej ponuky väčšinou trvá nejaký čas, lebo aj samotná stavebná firma musí osloviť svojich subdodávateľov, napríklad realizátora väzníkového krovu, ktorý jej najskôr musí poslať cenu za náš krov.

Cenové ponuky sa medzi sebou veľmi ťažko porovnávajú, lebo každá firma si napríklad pod hrubou stavbou predstaví niečo iné, preto sa treba pýtať a ujasniť si, čo všetko je v cene. Niektoré firmy očakávajú, že pred ich prácou zavoláme a zaplatíme geodeta, ktorý vytýči stavbu, aby vedeli kde majú kopať, niektoré firmy to zahrnú do cenovej ponuky. Alebo máme v projekte, že na začiatku sa strhne a premiestni ornica, ale dostanete cenovú ponuku v ktorej to nie je zahrnuté. Väčšinou je v rámci cenovej ponuky počítaný jeden raz debniacich tvárnic, ale v praxi ich často treba viac, teda viac tvárnic, betónu a práce. Radšej si vytvoriť zoznam všetkých položiek, ktoré by ste mali mať napočítané v cenovej ponuke a ak tam niektoré nebudú dáme si ich dopočítať, aby sme ponuky vedeli ako tak porovnať, lebo ponuka na 45.000 € bez položiek v hodnote 5.000 € je menej výhodná ako ponuka na 48.000 € v ktorej je napočítané všetko. Každopádne aj medzi rovnakými ponukami stavebných firiem môžu byť rozdiely.

Z cenovej ponuky niekedy nie je jasné, či uvedená cena je s DPH alebo bez. Preto ak to nie je jasné, treba sa na to spýtať, aby sme neskôr neboli prekvapení, keď cena bude nakoniec o 20% vyššia. Každý komunikuje inak, ak sa spýtame za koľko spraví napríklad elektroinštaláciu a dostaneme odpoveď napríklad 2.000 € a potom sa spýtame, či je v tom započítaný aj materiál a práca, tak sa dozvieme, že materiál bude ďalších 2.000 € – 3.000 € podľa toho, koľko materiálu bude treba. Ideálne je dopracovať sa k ponuke, ktorá je vyčíslená aj s DPH a je v nej započítaný materiál aj práca. Aj keď nie vždy sa dá dopredu odhadnúť konečná cena, lebo počas realizácie sa naše požiadavky môžu zmeniť – napríklad budeme chcieť viac zásuviek alebo vypínačov ako máme v projekte podľa ktorého bola vypracovaná cenová ponuka a to znamená automaticky viac materiálu aj práce. Ale bez aspoň orientačnej ceny vopred nevieme, či si to budeme môcť dovoliť.

Ak dospejeme k záveru, že vieme výraznejšie ušetriť, ak si stavbu budeme manažovať my, tak treba zvážiť aj to, že bude treba tomu venovať veľmi veľa času, riešiť načasovanie prác, často byť prítomný na stavbe, koordinovať a na nič nezabudnúť. Najhoršie je, že sme za všetky chyby v konečnom dôsledku zodpovední my. Keď niečo bude treba prerobiť alebo dorobiť bude nás to stáť ďalšie peniaze.

Jedným z riešení je dať si postaviť hrubú stavbu firme a následne si postupne volať majstrov. Odborníkov na rôzne činnosti si musí volať aj firma, akurát si za koordináciu pripočíta k cene majstra prirážku a my v konečnom dôsledku zaplatíme vyššiu cenu, ako keby sme si majstra zavolali sami. Samozrejme ak sme pracovne vyťažení alebo sa v týchto veciach vôbec neorientujeme, tak nechať všetky starosti na firmu môže byť pre nás vhodná možnosť aj na úkor vyššej ceny. Všetko záleží len na tom, koľko peňazí si môžeme dovoliť zaplatiť.

Po tom, ako si zvolíme stavebnú firmu, je dobré sa stretnúť s jej zástupcom na pozemku a ujasniť si, čo by ste mali zabezpečiť predtým, ako prídu stavať. Napríklad oplotiť stavenisko, upratať príjazdovú cestu, pokosiť pozemok, dať elektrikárovi namontovať zásuvku na rozvodovú skriňu resp. stavebnú prípojku pre potreby stavby, vodárovi, aby spustil prívod vody pre potreby polievania betónu a pod.

Dôležité je aj to, dokedy platí cenová ponuka od firmy. Práca a hlavne materiály môžu časom výrazne zdražieť, ako sa stalo napríklad po druhej vlne pandémie. Môže sa preto stať, že ak si dáme vypracovať cenovú ponuku a rozhodneme sa ju akceptovať o pár mesiacov, tak cena už nebude aktuálna a firma ju prehodnotí podľa aktuálnych cien na trhu. Čo môže byť navýšenie aj o 10-20 %. Otázne je, či firma vie garantovať cenu napríklad pol roka vopred, ak nie, tak musíme počítať s tým, že sa nám stavba môže predražiť kvôli zdraženiu materiálov na trhu. Ak dostaneme napríklad cenovú ponuku zloženú z 50 % ceny materiálu, 30 % z ceny práce a 20 % zisku firmy a medzičasom materiál zdražie o 20 % tak by sa firme neoplatilo náš dom stavať, bez toho, aby zvýšili celkovú cenu.

Stavba domu – 15. Po stavbe

23.07.2021

Po postavení domu si vybavíme odvoz odpadu a zistíme si v akých intervaloch prebieha odvoz, akým spôsobom je v lokalite riešený zber separovaného odpadu a pod. Vybavíme si poskytovateľa internetu a televízie. Keďže budeme používať mobil na telefonovanie a prípadne aj na dáta, zistíme, aké pokrytie má operátor v našej lokalite a ak by sme [...]

Stavba domu – 14. Kolaudácia

23.07.2021

Po ukončení požadovaných prác, keď je stavba už skoro hotová, môže prebehnúť kolaudácia. Kolaudácia je rozhodnutie o tom, že stavbu je možné užívať resp. v nej bývať. Prebehne pri nej kontrola, či je používanie stavby bezpečné z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov, životného prostredia, požiarnej ochrany… Stavba musí mať hotovú strechu [...]

Stavba domu – 13. Exteriér

23.07.2021

Čo sa týka exteriéru, tak spomeniem nejaké tipy na práce, ktoré bude treba zrealizovať, ako aj veci, s ktorými bude treba ešte počítať v rozpočte. Z vonkajšej časti domu bude treba namontovať vonkajšie vypínače a osvetlenie, anténu prípadne satelit, po pridelení čísla domu pripevniť tabuľku s číslom na dom (prípadne vstupnú bránu). Na terasu je dobré [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 11900x
Priemerná čítanosť článkov: 744x

Autor blogu

Kategórie

Archív